Produkty dla farba do herbaty (2)

Ekologiczna Zielona Herbata

Ekologiczna Zielona Herbata

Zielona herbata - w przeciwieństwie do herbaty czarnej - nie jest fermentowana. Dzięki temu najlepiej odzwierciedla kształt liści oryginalnej rośliny Camellia sinensis. Dzięki delikatnej obróbce w liściach herbaty pozostaje wiele minerałów i witamin. Zielona herbata zawiera gorzki składnik tein, który stymuluje nas przez układ nerwowy i pobudza. Suche liście herbaty zawierają podobną ilość teiny jak kofeina w kawie. Jednak uwalnianie tego składnika w organizmie zachodzi wolniej, co sprawia, że mamy wrażenie, że dłużej czujemy się sprawni i czujni. Zawartość teiny zależy od rodzaju herbaty, pory roku, zbiorów, temperatury wody i czasu parzenia. Od kilku tysięcy lat roślina herbaciana jest uprawiana w Chinach i przetwarzana na zieloną herbatę. Dzięki temu Chiny są najstarszym krajem produkującym herbatę na świecie i liderem kultury herbacianej. Żaden inny kraj nie uprawia tak dużej ilości herbaty.
Ekologiczna Herbata Czarna

Ekologiczna Herbata Czarna

Czarna herbata jest głównie uprawiana i zbierana w Indiach, Sri Lance oraz krajach afrykańskich. W przeciwieństwie do herbaty zielonej, w przypadku herbaty czarnej po zbiorach następuje kilka etapów produkcji, takich jak fermentacja. Tylko w ten sposób powstaje charakterystyczny czarny liść herbaty. Na Sri Lance czarna herbata jest nadal sprzedawana pod nazwą Ceylon. Sri Lanka jest czwartym co do wielkości producentem herbaty na świecie. Większość z niej jest eksportowana. Również w Chinach znajdują się obszary upraw, które specjalizują się w przetwarzaniu herbat czarnych. Prowincja Yunnan, w południowo-zachodnich Chinach, jest znana zarówno z herbaty czarnej, jak i lokalnych specjałów, takich jak długo dojrzewająca herbata Pu – Erh (nazywana również herbatą czerwoną) lub Keemun.